Minullako muka keliakia?

Ei kommentteja
Sain aikamoisen yllärin pari viikkoa sitten labrakokeista. En osannut lainkaan pelätä tällaisia tuloksia etukäteen.

Kännykkä piippasi aamukuuden jälkeen - Mehiläisen sovellukseen oli tullut lisää labratuloksiani. Olin käynyt samalla viikolla labroissa, joissa selvitettiin raudanpuutteeni tilaa. Raskauden takia käväisin tuttuun tapaan yöpissalla ja ajattelin, että vilaisen sen jälkeen nopeasti tulokset, ja sitten jatkan unia. Saisin nukkua pitkään, miehellä on vapaapäivä ja hän hoitaisi lapset.

Pommi. Punaisia värejä, arvoja paljon yli viitearvojen. Google päälle, mitä labroja nämä nyt olikaan? Keliakian vasta-aineita. Mitä, miten voi olla?

Mulla ei ole ollut mitään vatsaoireita.

Mun suvussa ei ole keliakiaa. Ainakaan diagnosoituna.

Ei enää nukuttanut, aivot kävi ihan kierroksilla.

Keskustelu lähettävän lääkärin kanssa varmisti asian - tulokset viittaavat siihen, että minulla on hyvin todennäköisesti keliakia.

Aikuisten värityskirjasta oli iso apu alkujärkytyksen työstämisessä

Käypä Hoito on uudistunut viime vuonna keliakia-diagnoosin osalta. Enää ei tarvita tähystystä, jos vasta-aineet ovat riittävän koholla. Käypä Hoito-suositus (julkaistu 18.12.2018) kertoo seuraavaa:
- Suuret (> 10 kertaa viitealueen yläraja) transglutaminaasivasta-ainepitoisuudet yhdessä positiivisten endomysiumvasta-aineiden kanssa ovat diagnostisia keliakialle, eikä ohutsuolen limakalvon koepala ole niiden esiintyessä välttämätön.
- Jos vasta-ainepitoisuus on pienempi, keliakiadiagnoosin tekemiseksi tarvitaan koepala ohutsuolesta.

Omat transglutaminaasivasta-aineet olivat neljä kertaa viitealueen ylärajan verran, eli periaatteessa alle tuon diagnostisen, mutta endomysiumvasta-aineet olivat kymmenen kertaa yli viitealueen ylärajan. Selvää on, että kehoni reagoi gluteenille.

Ohjeistus on, että gluteenitonta dieettiä ei aloiteta ennen mahdollista tähystystä. Tähystystä edeltävästi gluteeni pitää olla riittävässä käytössä 3kk ajan.

Päädyimme lähettävän lääkärin kanssa siihen, että koska olin tulokset saadessani raskaana rv32, olisi vauvan ravinteidensaannin turvaaminen ensisijaista. Päätimme, että aloitan gluteenittoman ruokavalion heti.

Hoitamaton keliakia heikentää ravinteiden imeytymistä. Labroista selvisi, että raudanpuutteen lisäksi mun D-vitamiinitaso oli liian matala, ja B12-vitamiinitaso olisi myös voinut olla parempi. Muita ravintolabroja ei ainakaan vielä ole otettu, mutta aihetta lienee epäillä, että imeytyminen on tosiaan häiriintynyt.

Sain lähetteen gastroenterologian polille. Aika näyttää milloin saan sinne ajan, ja mitä mieltä gastro on tähystyksen tarpeellisuudesta. Nyt loppuraskauden aikana sitä ei varmasti tehdä, ja tuskin kovin pian synnytyksenkään jälkeen.

Olen vähän harmissani siitä, että vaikka raudanpuutteeni on todettu tammikuussa, ei kukaan hoitavista tahoista ole kokenut tarpeelliseksi sulkea keliakiaa pois. Raudanpuute voi olla hoitamattoman keliakian seuraus. Jos en olisi itse hakeutunut yksityisen raudanpuutelääkärin vastaanotolle, milloinkohan tämä asia olisi tullut ilmi?

Meidän perhe on jo tottunut ruokarajoitteisiin. Monesti meillä on ollut 2-3 eri versiota ruuista lasten moniallergioiden takia. Eniten itseä harmittaa, että tämä on yksi ruokarajoite lisää meidän perheeseen. Tähän asti allergiasuon keskellä helpotusta on tuonut se, että olen saanut itselleni pistää suuhun mitä ikinä lystää, eikä sitä ole tarvinnut sen enempää miettiä, toisin kuin lasten ruokia suunnitellessa ja valmistellessa.

Toisekseen tämä lisää taas entisestään meidän perheen kauppalaskuja. Lasten allergiat lisää väistämättä meidän kauppakuluja, ja tämä gluteeniton ruokavalio käy myös tavallista kalliimmaksi. Harmillisesti yhteiskunta ei tue näitä tällä hetkellä mitenkään, vaikka kyse onkin sairauden hoidosta.

Olen nyt reilun viikon koittanut päästä sisälle gluteenittomaan ruokavalioon ja tuotevalikoimaan. Keliakialiiton sivut ovat olleet todella merkittävässä roolissa tämän uuden edessä - sieltä löytyy niin käytännön ohjeita että gluteenittomien tuotteiden listausta.

Ravitsemusterapeutilta saatu nippu ohjeita 

Tiesittekö, että Suomessa on arviolta 70000 henkilöä, jotka sairastaa keliakiaa tietämättään? Aika hurja määrä!

Tällä viikolla vietetään keliakiaviikkoa. Oletko koskaan miettinyt sopisiko jotkut omista tai läheistesi oireista keliakiaan? Tai onko sinulta kenties löydetty raudanpuute, mutta keliakiaa ei ole poissuljettu? Kannattaa käydä tutustumassa Keliakialiiton sivuihin.

Kuva: Keliakialiitto

Ei kommentteja