32. raskausviikon neuvola: synnytystoivelista ja laskeva sf-mitta

Ei kommentteja
Perjantaina olin neuvolassa rv31+1. Miten tämä raskaus onkin jo näin pitkällä, vaikka toisaalta laskettuun aikaan tuntuu olevan vielä ikuisuus?

Tällä kertaa neuvolassa käytiin läpi kaikki Ipanan tiedot. Ipana on sähköinen järjestelmä, josta synnäri saa monet tarvittavat raskautta, äitiä ja vauvaa koskevat tiedot.

Ipanaan on mahdollista täyttää myös odottajan toiveet synnytykseen liittyen. Esikoisen synnytykseen lähdin melko tyhjällä synnytystoivelistalla, mutta keskimmäisen ja tämän masuvauvan synnytyksiin lista on hieman pidentynyt.


Synnytystoivelistani

-Kivunlievitystoiveet: akupunktioneulat, amme, epiduraali, pudendaali. 
**En ole lyönyt lukkoon mitään kivunlievitystapoja, vaan näiden tarve tullaan katsomaan synnytyksessä ja käytetään vain tilanteen vaatiessa. Haluan kuitenkin nämä toiveeni kirjoittaa ylös, jotta synnärille mennessä voidaan jo selvittää esimerkiksi pääsy ammehuoneeseen. Nämä edellämainitut kivunlievitykset koin hyödyllisiksi kuopukseni synnytyksessä. Rehellisesti sanottuna en usko, että pärjään tulevassakaan synnytyksessä ilman epiduraalia, ja olen aiemmissa synnytyksissäni kokenut sen pelastukseksi. Koin myös pudendaalin tosi toimivaksi ponnistusvaiheeseen, ja sen toivoisin tälläkin kertaa saavani. 

-Kalvojen puhkaisu mahdollisesti jo varhain
**Synnytyksieni avautumisvaiheet ovat olleet todella hitaita ja jääneet "jumiin". Kuopukseni synnytyksessä muistelisin olleeni 7cm auki noin 5-7h ilman edistymistä, tiheistä ja voimakkaista (ja hyvin kipeistä!) supistuksista huolimatta. Kun kalvot päätettiin puhkaista, vauva laskeutui ja loput sentit aukesi ihan hetkessä. Aiemmat synnytykseni ovat kestäneet 24h ja 12h, toivoisin tällä kertaa nopeampaa suoritusta :D

-Napanuoran annetaan sykkiä kokonaan loppuun ennen sen leikkaamista
**Tämä on onneksi jo yleinen tapa, mutta en ota tätäkään itsestään selvyytenä, vaan haluan sen tuoda toiveenani ilmi. Hyödyt vauvalle ovat selvät! 

-LYSY (nopea kotiutuminen) tai yhden hengen huone synnyttäneiden osastolla
**Täysin riippuen vauvan ja itseni voinnista, haluaisin mahdollisesti kotiutua nopeasti. Jos en, haluaisin yhden hengen huoneen. Esikoisen synnytyksen jälkeen vietin viisi päivää kolmen hengen ahtaassa huoneessa. En saanut nukuttua juuri yhtään ja se oli kerrassaan kamala kokemus, josta kesti pitkään palautua. 

-Jos tarve lisämaidolle, ei mielellään korviketta, vaan luovutettua äidinmaitoa
**Allergiasukurasitteen takia haluan välttää korviketta mahdollisimman pitkään.

***

Tämänkertainen neuvolakäynti oli ihan ok. Olin itse vähän apealla mielellä, sillä olin samana aamuna juuri saanut tietää vähän kurjan yllätyksen: mulla on verikokeiden perusteella hyvin todennäköisesti keliakia. Tämä saattaa selittää osaltaan raudanpuutteen, sillä hoitamaton keliakia voi aiheuttaa imeytymishäiriöitä. Multa oltiin mitattu myös D-vitamiinitaso, ja se oli 63, kun raudanpuutelääkärini mukaan sen olisi hyvä olla yli 100 raskaana olevilla. Väistämättäkin mietin, että mitä kaikkia muita puutostiloja vauvallekin on nyt mahtanut aiheutua.

Sf-mitta tipahti alakäyrän pintaan. Vauva oli jossain hassussa asennossa perätilassa, ja se saattoi osittain selittää tämän. Toivottavasti vauvan kasvussa ei ole mitään häikkää, ja sf-mitta jatkaisi normaalia kasvuaan. Sain ylimääräisen neuvolakäynnin 3vko päähän, kun normaalisti seuraava käynti olisi ollut vasta 5vko päästä.

🌺Neuvola rv31+1🌺
⭐Paino: 69,2kg
⭐Painonmuutos/viikko: +300g
⭐Painonmuutos/lähtöpaino: +3,2kg
⭐RR: 103/71
⭐Sf-mitta: 26cm
⭐Syke: 140
⭐Tarjonta: pt

Ei kommentteja