MDD suolistotutkimus ja tulokset

Ei kommentteja
Teetimme Eeville MDD:n suolistotutkimuksen. Halusimme teettää testin, jotta löytäisimme mahdolliset syyt sille, miksi meille ei ruuat tunnu sopivan. Eevi on nyt 1,5 vuotias, ja sopivia ruoka-aineita on vain kourallinen. Sillehän on oltava joku syy, vaan mikä?


Mikä on MDD? Tässä suora lainaus MDD:n sivuilta:
"GI Effects kombinaatioanalyysi yhdistää DNA analyysin ja perinteisen mikrobiologisen viljelyanalyysin. Tuloksessa näkyy suoliston laaja bakteerifloora: kommensaalinen sekä opportunistinen bakteeristo, hiivat ja sienet. Analyysin kuuluu myös ruuansulatus-, tulehdus-, ja imeytymismarkkeerit. Analyysiä voidaan tarvittaessa täydentää patogeenisten bakteerien lisäpaneeleilla: C. difficile, H. pylori, Shigatoksiini, E. coli, ja Kampylobakteeri."

Ulostetta kerättiin kolmena peräkkäisenä päivänä useampaan eri putkeen. Kerätyt näytteet lähetettiin MDD:lle, josta ne matkasivat aina Amerikkaan asti tutkittavaksi. Oli muuten jokseenkin mielenkiintoista kerätä kakkavaipasta näytemateriaalia samalla kärsien raskauden aiheuttamasta pahoinvoinnista ja hajuyliherkkyydestä :DSaimme tulokset viime viikolla. Itse tutkimusraportti oli melkoisen hankalasti tulkittava näin maallikolle (esimerkkiraportti on nähtävissä pdf-muodossa täällä). MDD tarjoaa myös palveluna tulosten tulkinta-apua, ja päädyinkin hyvin nopeasti siihen, että haluan käydä testin tulokset heidän kanssaan läpi. Lähettävä lääkäri olisi myös voinut testit tulkita, mutta en malttanut odottaa niin pitkälle kuin hänen vapaat ajat olisivat menneet.

Mikä Eevin suolistossa siis on vikana?

No. Se suurin ongelma on siinä, että suolistosta puuttuu kokonaan Lactobacillus-bakteerit. Nämä bakteerit ovat erittäin tärkeitä ihmiselle, ja ne vaikuttavat aika kokonaisvaltaisesti kaikkeen. Vastustuskyky, ruuansulatus, entsyymien toiminta, jne.. Ruokien sopimattomuus, vatsanväänteet ja muut vatsavaivat voivat hyvinkin pitkälle selittyä sillä, että suolistossa ei ole tätä olennaista bakteerikantaa. 
Lactobacillukset eivät joidenkin mukaan pärjää viljelyssä kovinkaan hyvin, ja jotkut ovat sitä mieltä, että niittä saattaa silti suolistossa olla, vaikka viljelytesti antaisikin tulokseksi, ettei niitä ole lainkaan. Meillä niiden puutteen kuitenkin varmisti toinen, DNA by PCR -menetelmällä tehty tutkimus: myöskin kuolleiden lactobacillusten määrä oli todella vähäinen. 

Meillä on ollut nyt 1v1kk ajan käytössä Vivomixx-kapselit. 

(Yksi Vivomixx®-kapseli sisältää: vähintään 112 miljardia maitohappobakteeria ja bifidobakteeria*
Streptococcus thermophilus DSM24731®, Bifidobakterium breve DSM24732®, Bifidobacterium longum DSM24736®, Bifidobacterium infantis DSM24737®, Lactobacillus acidophilus DSM24735®, Lactobacillus plantarum DSM24730®, Lactobacillus paracasei DCM24733®, Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgarius DSM24734®).

Jostain syystä Lactobacillukset eivät ole tuosta valmisteesta huolimatta asettuneet suolistoon. Mistä se sitten taas johtuu, onkin toinen juttu. Liian vähän prebiootteja, eli niille ei riitä ravinteita? Olosuhteet muuten suolistossa huonot? Valmisteen bakteerit eivät päädy elävänä suolistoon asti?

Mitäs nyt sitten?

Selvää on se, että nyt laitamme valmisteen vaihtoon. Saimme suosituksen Idoform Capseista. Ne valitettavasti sisältävät maitoa, joten ne eivät välttämättä sovi meille. Mutta, otan ne silti yhtenä vaihtoehtona kokeiltavien joukkoon. Idoformilla on myös maidoton versio, Idoform A-biotic. Se on myös vaihtoehto. Saimme suosituksen toiselta taholta myös Gefilus Plus Vahvasta, mutta sekin sisältää maitoa, ja siinä on vain yksi bakteerikanta. Omasta takaa meillä on kaapissa hankittuna Biomedin Acidophiluksia, jotka ovat erittäin lupaava vaihtoehto myös, ja niitä olemmekin nyt ajaneet pienillä annoksilla sisään viime viikosta asti. Biomedin maitohappobakteereista olen lukenut suosituksia allergiaryhmässä, eivätkä ne sisällä maitoa tai soijaa. Valmisteita siis on joista valita, mutta valitettavasti kokeilematta sitä ei tiedä, että mikä on juuri meille sopiva valmiste, ja mistä me hyötyisimme eniten.
Tämän lisäksi testissä todettiin pari muuta epäkohtaa. Ilmeisesti nekin epäkohdat saattaisivat korjaantua myös sillä, että saisimme nuo Lactobacillukset asettumaan suolistoon. 

Oli helpottavaa kuulla, että suolistossa ei tällä hetkellä ole mitään tulehdusta päällä - mutta testistä on nähtävissä se, että elimistö on jo valmiustilassa ja se tulehdus ei ole kovin kaukana. Suolisto on siis herkillä jatkuvasti. 

Nyt vain sormet ja varpaat ristiin, ettei mikään ulkopuolinen tekijä tule horjuttamaan meidän tilannettamme entisestään - en esimerkiksi uskalla ajatella, mitä vaikkapa antibioottikuuri tekisi Eevin suolistolle.  Eevillä todettiinkin viime viikolla 1,5v neuvolan yhteydessä tulehdus toisessa korvassa, ja huomenna menemme lääkärille kontrolloimaan sen, että onko tulehdus väistynyt ilman antibiootteja. Toivon todella, todella paljon, että meidän ei tarvitsisi turvautua antibiootteihin ja horjuttaa suolistoa entisestään.

Ei kommentteja