Monta hoitotahoa, monta hoitolinjaa - mikä on se oikea?

Ei kommentteja
Meillä on lasten allergioiden osalta hoitosuhteet useaan eri hoitotahoon. On julkinen lastenpoli, yksityinen allergialääkäri, funktionaaliseen lääketieteeseen perehtynyt lääkäri, ravitsemusterapeutti, osteopaatti sekä luonnollisestikin myös neuvola. Kuulostaa aika armeijalta. Mutta kuka edellämainituista on oikeassa, kun esitetyt mielipiteet ja ohjeistukset eroavat monissakin asioissa toisistaan?

Tällä viikolla olen törmännyt risteäviin ohjeisiin parikin kertaa.

Allergialääkärimme mielestä meidän tulisi nyt ensisijaisesti saada joku monivitamiini menemään Eeville. Olen täysin samaa mieltä, sillä niin suppealla ruokavaliolla (~5 ruoka-ainetta) ollessa on vitamiinilisä varmasti todella tarpeen. Olemme kokeilleetkin jo kaksi eri valmistetta, mutta molemmat ovat aiheuttaneet oireita. Lähestyin tämän asian tiimoilta meidän ravitsemusterapeuttia, että josko hänellä olisi vinkata jotain Eevin ikäiselle sopivaa vitamiinivalmistetta, jota meidän kannattaisi seuraavaksi kokeilla.


Ravitsemusterapeutin mielestä meidän tulisi nyt sittenkin ihan ensimmäiseksi kokeilla kahta tiettyä kauramaitoa, Yosaa ja Valion Oddlygoodia, sillä niissä olisi lisättynä mm. jodi. Meillä on kokeiltu jo kahta muun merkkistä kauramaitoa hyvin köyhin tuloksin - ensinnäkin ne eivät juuri maistuneet, ja se vähä mitä niitä vatsaan asti meni, aiheutti oireita. Juuri mikään muukaan kauratuote ei ole sopinut, vaan ainoastaan Hollen kaurapuurojauhe on sopinut. Tuota kaurapuurojauhetta vastaava Muksun valmiste - joka sisälsi siis myöskin vain jauhemuodossa vauvan kaurapuuroa - ei sopinut. En tiedä miksi tuo Holle sitten sopii, mutta muut kauratuotteet ei. Mutta siis, ravitsemusterapeutin mielestä - aiemmista kokeiluista huolimatta -  nyt ensiksi pitäisi kokeilla nuo kaksi eri kauramaitoa, ja sen jälkeen sitten miettiä niitä monivitamiinivalmisteita. Kyseessä ei ole nyt edes sopivan kasvimaidon metsästys, sillä mantelimaito meillä jo menee.

Mua vähän jopa turhauttaa jonkun toisen käskystä lähteä kokeilemaan noita kahta kauramaitomerkkiä, koska olen 99,9% varma, että kokeilua seuraavina öinä meillä ei juuri nukuta. Näihin kokeiluihin tuhlautuu aikaa, lapsi tulee kipeäksi, emme saa nukkua, minä väsyn. Mutta, eipä tuo ravitsemusterapeutti tuntunut antavan vaihtoehtoa, joten ne on kokeiltava.  Vitamiinilisät saa siis odottaa..

Haluaisin myös löytää Eeville jonkun sopivan öljyn. Ecolomega-kalaöljy on meille jo suuri voitto, ja sitä menee 2tl/vrk. Olisi kuitenkin ihan suotavaa saada jokin toinen rasva mukaan ruokavalioon. Heti kun puhutaan öljyistä, mulla alkaa nousta oma verenpaine. Se johtuu siitä, että en tiedä ketä kuunnella, mitä uskoa, ja millä on lopulta meidän tilanteessa merkitystä. Mielipiteitä ja neuvoja on yhtä monta kuin sanojaakin.

Allergialääkäri: rypsiöljy on mahdollisesti se yleisesti siedetyin, sillä kannattaa aloittaa
Ravitsemusterapeutti: rypsiöljy on paras vaihtoehto ja se on terveellistä
Flt: välttäkää rypsiöljyä
Ravitsemussuositukset: rypsiöljy on hyväksi
Kriitikot: rypsiöljy on soveltuvaa vain lamppuöljyksi

Faktahan on se, että ihminen tarvitsee rasvaa. Aivot tarvitsevat rasvaa, suolisto tarvitsee rasvaa, koko keho tarvitsee rasvaa. Allerginenkin tarvitsee sitä rasvaa. Flt-lääkärin mukaan ihan jo perusedellytys meidän huonossa kunnossa olevan suoliston parantumiselle on hyvät rasvahapot. Mutta mikä on meille sopiva rasva?Tässä öljyväittelyssä mua ottaa pannuun se, että me emme ole siinä asemassa, että voisimme vain valita käyttävämme sitä parhaaksi ja terveellisimmäksi katsomaamme rasvaa. Me käytämme sitä, joka meille sopii. Me emme voi nirsoilla sen suhteen, että mitä me käytämme. Tuntuu vähän kurjalta, kun saamme kyseenalaistusta rypsiöljyn käytöstä joltain hoitotahomme edustajalta, tai joltain ihan rivikansalaiselta jonkin satunnaisen keskustelun yhteydessä, kun se nyt sattui vain olemaan esimerkiksi Aadalle se sopiva öljy, siinä missä terveelliseksi hehkutettu oliiviöljy taas aiheutti kamalat oireet, ja aiheuttaa edelleen. Siinä missä yksi terveydenhuollon edustaja kehoittaa meitä kokeilemaan rypsiöljyä, toinen edustaja siitä rypsiöljyn kokeilusta kuultuaan kohahtaa, että miten se rypsiöljy ei kyllä olisikaan meille hyväksi.

Eeville ei sopinut rypsiöljy. Mua harmittaa, koska sopivan öljyn etsiminen jatkuu edelleen.

Joka tapauksessa, tämä öljyasiakin on yksi niistä asioista, josta olen saanut eri ohjeistuksia eri hoitotahoilta. Eikä ne aiheet todella jää tähän - imetysdieetti, siedätys, altistus, suolioireiset allergiat yleensäkin, maitohappobakteerit, ulostetutkimukset ja niiden hyödyt, verikokeet ja niiden hyödyt, imetyksen tärkeys tai turhuus moniallergisella.. Ketä sitten milloinkin pitäisi kuunnella?

Jotkin asiat on mulle helppoja - kuten esimerkiksi maitohappobakteerien käyttö. Siinä missä joskus pyysin julkisen puolen lääkäriltä vinkkiä sopivasta maitohappobakteerista, en saanut mitään suosituksia, sillä hänen mukaansa koululääketiede ei ole vahvistanut niistä olevan mitään terveyshyötyjä, joten ei niitä kannata käyttää. Kaiken lukemani perusteella olin kuitenkin itse täysin eri mieltä niiden käyttämisen tärkeydestä, joten lähdin hakemaan valmistesuosituksia ja ohjeita yksityiseltä allergialääkäriltä, flt-lääkäriltä ja allergiaryhmästä.

Tämä allergisen lapsen hoito, ruokakokeilut, ravintolisien käyttäminen ja muut, vaatii aika paljon minulta äitinä asioiden tutkimista, perehtymistä, punnitsemista ja valintoja. Saan useilta eri tahoilta monesti eriäviä mielipiteitä ja ohjeita, ja mun kontolleni jää sitten valita, että minkä mukaan me edetään ja ketä me ei sillä kertaa kuunnella. Tämä vastuu asioista tuntuu toisinaan todella kuormittavalta ja aivan liian suurelta omille harteille, mutta mä toivon ja pyrin siihen, että kaikki tekemäni ratkaisut on aina mun lasten eduksi. Toisaalta, olen monesti myös iloinen siitä, että mulla on vaihtoehtoja joista valita, sillä olisi todella kurjaa noudattaa jonkun antamaa ohjetta, mikäli se olisi "ainoa oikea tapa", mutta itsestä se tuntuisikin totaalisen väärältä ja huonolta, varsinkin kun puhutaan omien lasten hyvinvoinnista.

Ei kommentteja